5 kroků k ochraně životního prostředí

Světový den životního prostředí se slaví každoročně 5. června. Datum, kdy se všichni zamyslí a uvědomí si důležitost péče o životní prostředí malými gesty. Začněte tím, že si vytvoříte zdravé návyky pro sebe a své okolí. Níže vám poskytneme několik tipů, jak se starat o životní prostředí, a nápady na personalizované ekologické výrobky.

A vy, na kterém seznamu chcete být?

Čína a Spojené státy jsou na čele žebříčku zemí, které nejvíce znečišťují životní prostředí na světě. Existují však i země jako Finsko, Island a Švédsko, které jsou mimo jiné nejzelenějšími na planetě. Vlády jsou každým rokem více a více znepokojeny globálními změnami klimatu a uvědomují si je. Pro měření výkonnosti zemí se vypočítává index environmentální výkonnosti (EPI). Jedná se o metodu kvantifikace a číselného hodnocení praxe v oblasti politiky životního prostředí v dané zemi.

Španělsko je na seznamu nejekologičtějších zemí na dvanáctém místě. Oproti roku 2016 však klesl o šest pozic. Studie ponechává evropským zemím velmi dobrou pozici, neboť 17 z 20 nejlepších zemí pochází z tohoto kontinentu. To je do značné míry způsobeno prováděním nových environmentálních politik, které však nejsou dostatečné. Ještě je třeba udělat mnoho práce a vlády se musí vážně zabývat snižováním znečištění. Jedním z takových opatření je Pařížská dohoda, kterou podepsalo 174 zemí a Evropská unie. Této dohody bylo dosaženo v prosinci 2015 a podepsána byla v dubnu 2016. Stanovila krátkodobá a dlouhodobá environmentální opatření, která mají být prováděna od roku 2020. Cílem je snížit do roku 2100 globální teploty pod úroveň před průmyslovou revolucí. Je to úkol, na kterém musí začít pracovat hned a kterého se můžeme všichni zúčastnit a pomáhat drobnými gesty.

Změňte své návyky

Zhoršování stavu ozónové vrstvy a globální oteplování jsou jen některé z nejproblematičtějších otázek životního prostředí současnosti. Všichni jsme součástí problému i součástí řešení. Znamená to uvědomovat si situaci a snažit se ji změnit malými gesty v každodenním životě. Je také nezbytné zvýšit povědomí dětí, aby si tento závazek osvojily a osvojily, až vyrostou. Odborníci v této oblasti poukazují na důležitost globálního povědomí, a proto jsme pro vás připravili pět malých gest, která můžete zavést do svého každodenního života:

Začněte nyní

Je na čase uvést vše, co jste se naučili, do praxe a začít s malými gesty. Odmítněte nosit tašky v supermarketu nebo používejte místo plastových lahví lahve na vodu. Osvojte si zdravé návyky a společně budeme chránit a pečovat o životní prostředí. Připravili jsme pro vás výběr našich nejekologičtějších personalizovaných produktů, které se vám mohou hodit:


Vývoj šetrný k životnímu prostředí nezanechává žádné nebezpečné chemické zbytky.


Nahraďte obyčejné plastové lahve touto praktickou opakovaně použitelnou lahví na vodu.


Zapomeňte na plastové nákupní tašky a noste si s sebou tuto bavlněnou tašku.