Proč je Valentýn v únoru a proč je svatý Valentýn patronem lásky?

Valentýn, známý také jako den zamilovaných, se v mnoha částech světa slaví vždy 14. února. Toto datum je spojováno s láskou a romantikou a je dnem, kdy si mnoho párů vyměňuje dárky, přáníčka nebo romantické vzkazy, aby si navzájem projevili lásku. Proč se ale Valentýn slaví 14. února a kdo je tento tajemný světec?

Historie svátku svatého Valentýna sahá až do římských dob, kdy se 15. února slavil svátek boha Valentina. Tento svátek byl spojován s plodností a láskou a předpokládá se, že účastníci byli zařazeni do loterie, aby si během svátku našli partnera. Postupem času se tato tradice vyvinula a začala být spojována s křesťanstvím, zejména s postavou svatého Valentýna, křesťanského světce, který žil ve 3. století.

Svatý Valentýn byl kněz, který žil v Římské říši za vlády císaře Claudia II. Ačkoli se mu připisují různé příběhy a legendy, nejznámější je, že svatý Valentýn pomáhal křesťanům utíkat z římských vězení a před pronásledováním. Svatý Valentýn prý také uzdravoval nemocné a hlásal lásku a odpuštění.

V 5. století vyhlásil papež Gelasius I. 14. únor za den svatého Valentýna a začal tohoto světce připomínat jako patrona zamilovaných. Od té doby se Valentýn stal datem, kdy si páry vyměňují milostná poselství a dárky, aby si projevily náklonnost.


Čokolády jsou klasickým valentýnským dárkem

Postupem času se Valentýn rozšířil po celém světě a stal se důležitým datem pro mnoho lidí. V některých zemích se Valentýn slaví podobně jako svátek svatého Jana ve Španělsku, s ohňostroji a oslavami pod širým nebem. V jiných zemích, například ve Spojených státech, se Valentýn slaví výměnou přáníček, dárků, květin a čokolády.

Nápadů na valentýnské dárky je celá řada, ale jednou z možností, která rok od roku získává na popularitě, jsou personalizované dárky. Na rozdíl od obecného dárku, jako je bonboniéra nebo kytice květin, je totiž na personalizovaném dárku vytištěno nebo vyryto jméno zamilovaných osob. Nebo datum jejich výročí. Může na něm být i společná fotografie vás dvou, ať už jste zasnoubení, nebo manželé. Mezi nejoblíbenější osobní valentýnské dárky patří ty ve tvaru srdce: polštářky, klíčenky nebo dokonce hrnky s uchem ve tvaru srdce. Kromě toho může být romantický jakýkoli dárek, který obsahuje fotografii zamilovaného páru: láhve, deky, diáře, rohožky... možností jsou stovky.