Jak dělat krásné fotografie

V dnešní době je pro každého snadné pořizovat fotografie. Chytré telefony mají stále výkonnější fotoaparáty, které vám umožní okamžitě zachytit vše, co potřebujete. Chcete-li však pořídit fotografie, které se liší od ostatních, musíte je prozkoumat a inspirovat se jimi. Ať už používáte profesionální fotoaparát nebo mobilní telefon, v tomto příspěvku vám poradíme, jak pořídit originální fotografie.

Nechte si poradit

Henri Cartier-Bresson dal klíč k fotografování: "Fotografovat znamená postavit hlavu, oko a srdce na stejnou osu." Nestačí mít jen dobrý fotoaparát a krásnou krajinu, abyste pořídili působivé snímky. Musíte jít dál a vzít v úvahu některé základní pojmy, jako je kompozice, světlo a úhly, mimo jiné. Vezměte na vědomí tyto základní tipy pro fotografování:

S těmito tipy a několika základními teoretickými pojmy můžete začít s fotoaparátem cvičit. Postupem času budete moci sledovat své pokroky.

Mobil nebo profesionální foťák?

Fotoaparáty chytrých telefonů jsou každým dnem lepší a lepší. To umožňuje dosáhnout vyšší kvality a rozlišení pro okamžité fotografie. Stále však existuje mnoho lidí, kteří dávají přednost profesionálnímu fotoaparátu. Záleží na vkusu každého člověka, protože ne každý je vždy ochoten nosit s sebou fotoaparát. Mobilní telefon umožňuje větší volnost a rychlost při fotografování. Pokud se chystáte fotografovat mobilním telefonem, berte v úvahu limity fotoaparátu telefonu. Dávejte si pozor zejména na zoom a světlo, což jsou dva rizikové faktory, pokud je zneužíváte. Důležité je snímky pořizovat pokud možno za přirozeného světla a s ohledem na přírodní živly. Při nočním fotografování je nezbytné používat stativ. Fotografování v noci je zážitek, i když je mnohem složitější kvůli množství prvků, které musíte brát v úvahu. Stativ potřebujete k tomu, abyste mohli zachytit scénu bez pohybu, protože když je světlo (od pouličních lamp, značek atd.), může sebemenší dotyk impulsu zkazit záběr.

Kouzelné aplikace

Pokud rádi fotografujete mobilním telefonem, jistě znáte mnoho fotografických aplikací. Umožňují co nejvíce retušovat každý snímek úpravou hodnot samotné fotografie nebo přidáním filtrů. Jsou velmi pohodlné a během několika minut můžete mít dokonalou fotografii, pokud máte správné nástroje. K retušování fotografií lze použít například aplikace VSCO, Lightroom, Polaroid Fx nebo Snapseed. V počítači lze také velmi dobře upravovat pomocí programů, jako je Photoshop nebo Gimp. Ty jsou nejpoužívanější a velmi dobře splňují vaše očekávání. Pomocí těchto programů můžete do fotografií přidávat šum a měnit hodnoty, jako je kontrast, světlo nebo sytost. Upravte vše, co potřebujete, abyste fotografiím dodali vlastní nádech a abyste je pokaždé, když někdo uvidí vaši fotografii, poznali. Jedná se o způsob, jak si vytvořit "osobní značku" svých snímků. Na sociálních sítích jsou hitem fotografie s filtry. Na Instagramu se opakovaně stává, že uživatelé používají téměř vždy stejný filtr, aby byl jejich fotografický profil jednotnější a vizuálnější. Stačí postupovat podle stejného vzoru úprav, aby byly všechny fotografie společné. Ačkoli se to může zdát nudné nebo nekreativní, pravdou je, že jde o nápad, který je na této síti velmi populární. Najděte si svůj styl a nechte své příspěvky mluvit samy za sebe.

A co teď?

Jakmile se naučíte pořizovat ty nejlepší fotografie, buďte pořádní. Postupně je ukládejte do počítače do různých složek. Můžete to udělat podle tématu, podle data nebo podle typu fotografie, sami se rozhodněte, jaký způsob je nejlepší. Když budete vědět, kde se nacházejí, budete k nim mít přístup, kdykoli je budete potřebovat. Fotografie můžete také vytisknout a uspořádat tradičním způsobem, například do alb a fotoknih. Vypadají skvěle a jsou nejlepším způsobem, jak mít všechny fotografie roztříděné hlavně podle výletů nebo zážitků. Své fotografie však můžete proměnit i v obrazy a dekorativní prvky pro svůj domov. Doporučujeme tyto tři produkty, které vám umožní co nejlépe využít vaše fotografie:

Foto časopis je ekonomickou možností třídění všech vašich fotografií.

Foto plátna se skvěle hodí jako dekorace do každé místnosti v domácnosti.

Elegantní fotografie v dřevěném rámu.