Zajímavost: Víte proč mají láhve na víno objem 750 ml

Když si jdeme do obchodu koupit láhev vína, obvykle vidíme, že prakticky všechny mají objem 750 ml. Je to zvláštní, protože jiné velikosti, například 500 ml (půl litru) nebo 1000 ml (1 litr), by mohly být běžnější. Ale ne, standardizace spočívá v tom, že obecně mají všechny tuto střední velikost 750 ml.

Troška historie

Tento fakt má historické vysvětlení, které sahá až do 19. století. Ukázalo se, že v té době byli hlavními odběrateli francouzského vína angličtí zákazníci. Ale jak víme, Angličané používají téměř pro všechno jiné metrické jednotky (vzdálenost, kapacita, hmotnost...). Zejména v Anglii se jako jednotka objemu používal "imperiální galon". 1 imperiální galon odpovídal přibližně 4,54 litru.

Při přepravě vína z Bordeaux se používaly sudy o objemu 50 galonů, tj. 225 litrů. Při rozdělování tohoto množství vína do lahví bylo zjištěno, že lze naplnit přesně 300 lahví o objemu 750 mililitrů. Cílem bylo zjednodušit účetnictví: 1 sud = 300 lahví (75 cl.). Výpočet cen, lahví, sudů... tak byl mnohem jednodušší.

Další (nesprávné) teorie

Na jiném místě se můžete dočíst další teorie vysvětlující, proč mají lahve na víno objem 750 ml. Možná se říká, že je to kvůli snadné přepravě, protože víno se v takto velkých lahvích lépe uchovává, protože během jednoho jídla se průměrně vypije jedna láhev? Ne. Skutečné vysvětlení spočívá v tomto rozhodnutí usnadnit výpočet sudů a lahví.

To také vysvětluje, proč bedny vína obvykle obsahují 6 nebo 12 lahví. Jedná se o násobky 300, což byl počet lahví, které bylo možné naplnit z jednoho sudu. Bylo tedy jednodušší rozdělit ho do 50 beden po 6 lahvích nebo 25 beden po 12 lahvích.

Doufáme, že se vám tato zajímavost líbila, a pokud jste milovníky (dobrého) vína, nezapomeňte se podívat na naše produkty související s vínem: