Jak vytvořit originální fotografickou koláž

Náš domov zaplníme krásnými fotografiemi a vzpomínkami. Chcete-li si stylově vyzdobit stěny, vytvořte koláž z fotografií a my vám ukážeme, jak na to. Móda se vždy vrací. Ačkoli koláže nikdy nevyšly z módy, dnes se vracejí jako skvělý nápad pro výzdobu stěn vašeho domova.

Co je koláž

Abychom vám mohli vysvětlit, jak ji vytvořit, musíte nejprve vědět, co je to fotografická koláž. Jedná se o techniku, která se vyvíjela, a přestože původně souvisela s malbou, dnes většina lidí, kteří tento termín používají, odkazuje na fotografii. Koláž je mozaika z fotografií, která zdobí stěny vašeho domova nebo kanceláře. Můžete to udělat s jednotlivými fotografiemi a vytvořit tak sadu fotografií. Nebo to můžete udělat různými způsoby s obrázky, rámy, plátny... Kombinací různých prvků můžete vytvořit krásnou kompozici.

K čemu slouží koláž

Koláž z mnoha fotografií je vkusný způsob výzdoby. Je to jiný způsob, jak zavěsit fotografie a překvapit každého, kdo navštíví váš domov. Například: z fotografií si můžete vyrobit nástěnné hodiny. Je jednoduchý a vypadá skvěle v prostorných obývacích pokojích na stěnách, které nejsou přetížené. Kompozicí koláže chceme vyjádřit nebo posílit stejnou myšlenku. Nejsou to jen náhodně umístěné obrázky, ale musí mít společnou nit, aby obrázky na stěně vyprávěly příběh samy o sobě. Například: vývoj vašeho dítěte od jeho narození.

Jak vytvořit koláž

Možná vás v tuto chvíli napadlo, jak vytvořit fotografickou koláž. A máme pro vás nápad. Uvidíte, jak snadné je vytvářet fotografické koláže.


Zdobení fotografiemi je oblíbené v každé domácnosti, protože dodává každé rodině osobní a intimní nádech. Jedním z našich oblíbených nápadů je kombinace fotoplátna a zarámovaných fotografií. Najděte si stěnu, kde máte místo. V úvahu byste měli vzít také barvu stěny. Nahé barvy se skvěle hodí k našemu nápadu s koláží. Také v odstínech bílé a šedé. Jde o to, abyste stěnu krásně zakryli a přitom ji nepřetížili. Hra s prostory. Fotografie můžete také kombinovat se zrcadly. Tímto způsobem se kompozice rozbíjí, aby byla neformálnější.

Můžete měnit velikost pláten i jejich umístění. Nemusíte dávat jeden pod druhý kolmo. Můžete si hrát s rohy a vytvářet asymetrické kompozice. Vyberte si plátna a rámy různých velikostí, abyste je mohli na stěně lépe kombinovat. Při rozhodování o velikosti fotografických pláten je velmi důležitý volný prostor na stěně. Čím více volného místa na stěně máte, tím více pláten a rámečků můžete přidat. Nedoporučuje se však překračovat velikost ani počet pláten. Zásadním aspektem je umístění. Nejlepší je vybrat místo s čistým světlem, aby byla koláž lépe vidět. Pokud bychom použili tmavé fotografie a na místě, kam je umístíme, by nebylo příliš světla, bylo by obtížné je ocenit a působily by ponuře. Musíme se snažit o přehlednost a přiklonit se na stranu minimalismu. Někdy méně znamená více.

Líbil se vám nápad?

Máme spoustu fantazie a další nápady na výzdobu můžete získat na našich webových stránkách. Můžete si prohlédnout celou naši nabídku a najít si ten, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám pro dokonalou dekoraci.