Svačinky pro děti od 1 do 2 let

Po prvním roce miminko začíná jíst pětkrát denně jako dospělý lidé. Stejně tak se jejich strava začíná podobat stravě dospělého člověka, protože děti postupně přechází z kojení k přijímání různých potravin, které jim poskytují potřebné vitamíny, bílkoviny a vlákninu.


Jaké potraviny by 12 měsíční miminko nemělo jíst?


V tomto raném věku je třeba vyhýbat se potravinám, jako je průmyslové pečivo, ultra zpracované potraviny, potraviny s nadbytkem tuku, brambůrky atd. Také je pro ně nezdravé jíst cukr a sůl. Stejně jako ořechy a sušené ovoce, které odborníci zcela nedoporučují až do poměrně vysokého věku, minimálně od 5 let, protože se jedná o malé a tvrdé potraviny, u kterých je vysoké riziko udušení. A dokonce i riziko alergií.

Plastová miska se jménem

Plastová miska se jménem


Zdravý týdenní jídelníček pro děti ve věku 12 až 24 měsíců

Už víme co není doporučeno jim dávat a zde uvedeme příklad zdravého jídelníčku. Vzali jsme v úvahu, že by měla existovat řada produktů, které poskytují různé živiny a vitamíny. Měly by to být zdravé potraviny, které se vyhýbají cukrům a nadbytku nezdravých tuků. A také by měly být snadno rozkousatelné. Jedná se samozřejmě o příklad, ale může sloužit k orientaci.


Pondělí: Banán a jogurt bez cukru.

Úterý: Mandarinky nakrájené na klínky a bábovka bez cukru.

Středa: Jahody a domácí piškotový dort bez cukru.

Čtvrtek: Hroznové víno a jablko (nakrájené na malé kousky, bez slupky).

Pátek: Banán a jogurt bez cukru.

Sobota: Meloun nebo vodní meloun a domácí koláč bez cukru.

Neděle: Jemný sýr a chleba.

Všechny tyto svačiny lze doplnit také kravským mlékem bez přidaného cukru nebo kakaa. I když jsou děti stále kojeny, od jednoho roku věku se mohou přikrmovat kravským mlékem.

Několik poznámek k tomuto vzoru svačinek pro děti

Jak vidíte, nemluvíme o ovocných koktejlech nebo kaších, protože to jsou měkké potraviny, které už zvládnou (i když mají ještě málo zubů, pokud tomu tak je). Je lepší, aby poznaly jídlo tak, jak je, a aby si nezvykly jíst všechno rozmačkané, protože by později mohly pevnou stravu odmítat.

Tento týdenní režim lze samozřejmě upravit a měnit ovoce v jednotlivých dnech nebo v závislosti na ročním období (meloun nebo jahody nejsou k dispozici po celý rok). Důležité je dělat vše postupně a nechat dítě experimentovat, nabírat všechno jídlo rukama, mačkat ho, kousat a některé kousky vyhazovat... jsou velmi malá, experimentují, poznávají nové chutě, textury atd. Ano, bude na nás, maminkách a tatíncích, abychom uklidili stůl, podlahu, oblečení i samotné dítě. Myslíme si však, že je to jen krátké období jejich života, kdy je důležité nechat je experimentovat a objevovat nové potraviny a jídla.

Praktické a zábavné doplňky pro svačinu

V době svačiny, oběda, večeře, snídaně nebo oběda potřebujete určité prvky. Ve Wanapixu najdete také tyto výrobky s personalizací, takže na všech může být napsáno jméno dítěte, nebo na ně můžete umístit kresby či ilustrace, které chcete, se zvířátky, barvami, vozidly..., což učiní toto období zábavnějším.

Bryndák s vlastním potiskem

Bryndák s vlastním potiskem


Máme na mysli:

Bryndáky: je to první věc, která nás napadne, když si představíme, že dítě jí. Ano, budou se hodně špinit, a dokonce i s bryndákem mohou některé z nich vytéct na oblečení. Zabrání však vzniku mnoha dalších skvrn. Kliknutím zde si můžete prohlédnout naše modely personalizovaných bryndáků.

Sady dětských příborů: je velmi dobré, aby děti od prvního roku měly svou první sadu příborů. Možná je zpočátku nebudou používat nejsprávnějším způsobem, ale zvyknou si je tak brát do ruky a manipulovat s nimi. Malý nůž samozřejmě nic neřeže, kvůli bezpečnosti. A velikost každého příboru je malá, přizpůsobená jejich malým pusinkám. Další informace o personalizovaných dětských příborech najdete zde.

Nerozbitná plastová miska: ovoce můžete vložit do nerozbitné plastové misky. Nejdůležitější je, že materiál neobsahuje BPA, což zaručuje, že je bezpečný a vhodný pro použití v potravinářství. A v neposlední řadě: i když ho zvednete a hodíte na zem, nerozbije se!

Nerozbitný plastový kelímek: stejně jako používáme misku na ovoce nebo obecně na pevnou stravu, můžeme použít malý kelímek na mléko nebo vodu. Postupně se budou vzdávat lahví a používat hrnečky, a i když jim tekutina zpočátku bude vypadávat, naučí se je používat. Viz informační list výrobku.

Tupperware: pokud bude svačina mimo domov, protože jste na výletě, na dovolené, mimo domov... podívejte se na širokou nabídku personalizovaných boxíků na svačinu a tupperware, které máme k dispozici. Existuje mnoho různých materiálů, velikostí a objemů, ale všechny jsou plně certifikovány pro použití v potravinářství.

A to je pro dnešní článek vše, doufáme, že vám bude užitečný!